Javascript

Javascript är ett programmeringsspråk som används för att skapa interaktivt innehåll för webben, till exempel för att lägga till olika funktioner på en hemsida eller att skapa ett formulär. Det är ett populärt och mycket användbart språk som finns i de flesta moderna webbläsare.

Javascript utvecklades ursprungligen av Netscape Communications Corporation under namnet Mocha, men det bytte snabbt namn till Javascript. Den första versionen av Javascript släpptes 1995 och det har sedan dess gått igenom flera uppdateringar och förbättringar.

Användning av Javascript

Javascript används främst på webben för att skapa interaktiva och dynamiska webbplatser. Det används också ofta tillsammans med HTML och CSS för att bygga moderna webbapplikationer. Javascript kan också användas på andra plattformar, som server-sidor och mobila enheter.

Utöver att skapa interaktivt innehåll kan Javascript också användas för att hämta och manipulera data från olika källor, till exempel att hämta data från en databas eller för att använda ett API. Det kan också användas för att bygga spel och andra typer av programvara.

Javascript är ett mycket mångsidigt och kraftfullt programmeringsspråk som är viktigt för att skapa moderna och dynamiska webbplatser. Det är också ett av de mest populära programmeringsspråken på webben och det används av många utvecklare världen över.