IT-miljardärer

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard, mer känt som HP, är en amerikansk teknologikoncern som grundades 1939 av Bill Hewlett och Dave Packard. De två grundarna hade varit studenter på Stanford tillsammans och där blivit goda vänner. När de skulle grunda sitt teknikföretag tillsammans sägs det att de lottade om vilket efternamn som skulle vara först i företagets namn. Som vi alla idag vet så var det Bill Hewlett som vann den lottningen.

När företaget grundades var det från början inte datorer som tillverkades, av naturliga skäl ska sägas, det skulle trots allt dröja ett kvarts sekel innan den första datorn ens var uppfunnen. Istället var den första produkten något som vi idag skulle kalla ett oscilloskop, alltså en apparat som kan mäta ljudvågor. Den första kunden var det relativt nybildade mediabolaget Walt Disney Company, mer känt som Disney.

Dagens HP

Företaget har sitt huvudkontor i Palo Alto i Kalifornien, och är en av världens största leverantörer av teknologiprodukter och tjänster inom samma fält. Vidare har HP en stor internationell närvaro med verksamhet i fler än 170 länder.

HP är känt för sin breda produktportfölj som omfattar datorer, skrivare, skannrar, bärbara enheter, servrar, lagringslösningar, mjukvara, elektroniska instrument och annan elektronik. Företaget har också en stark position inom områden som IT-tjänster, hårdvarukonsulting och mjukvaruutveckling. För den breda allmänheten så är företaget dock mest känt som en tillverkare av datorer, framförallt bärbara datorer. På senare år har deras tjänster för molnlagring också blivit bekanta för många användare.

Innovativa produkter och tjänster

HP har en lång historia av innovation och har lanserat många produkter och teknologier som har haft en stor inverkan på teknikindustrin. En av de mest kända produkterna från HP är skrivaren HP LaserJet, som lanserades 1984 och blev en av de första laserskrivarna på marknaden. HP har också varit en ledande aktör inom utvecklingen av personliga datorer och har lanserat många populära modeller genom åren, inklusive HP Pavilion och HP Elite.

HP har också en stark position inom området IT-tjänster, med en uppsjö lösningar för lagring, IT-säkerhet, förvaltning, analys av data och flera andra områden. Företaget har också en stark närvaro inom områden som hårdvarukonsulting och mjukvaruutveckling, med en lång lista över prestigefyllda kunder världen över.

HP är också känt för sitt starka engagemang för hållbarhet och ansvarstagande. Företaget har många initiativ och program inom områden som miljö, socialt ansvarstagande och etik och har vunnit många utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete. HP är känt som ett företag som bryr sig om sina anställda och de har bland annat generösa förmåner för att vara ett amerikanskt företag.

Företaget har också en lång historia av att investera i forskning och utveckling, och har en bred portfölj med patent inom många olika teknikområden. HP har också ett starkt samarbete med universitet och forskningsinstitutioner världen över, och har många innovationscentra och laboratorier runt om i världen.