Apple

Apple är ett amerikanskt multinationellt teknikföretag grundat 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne. Företaget har sitt huvudkontor i Cupertino i Kalifornien och är en av världens största tillverkare av dator- och elektronikprodukter. Apple har också blivit känt för sina smartphones, läsplattor och musikspelare.

Apple har en lång och intressant historia. De första produkterna som företaget släppte var en dator som kallades Apple I och en annan dator som kallades Apple II. Dessa datorer blev snabbt populära och företaget växte i rekordfart.

Från 80-talet till idag

1982 lanserade Apple sin första läsplatta, Newton MessagePad. Trots att den fick blandade recensioner blev den en stor framgång för företaget. Newton MessagePad var en av de första läsplattorna på marknaden och den föregick Apples senare läsplattor såsom iPad.

1997 tillkännagav Steve Jobs att han skulle återvända till Apple efter att ha lämnat företaget tolv år tidigare. Han introducerade en rad nya produkter, inklusive den första iMac-datorn och iPod, som blev en stor framgång och förändrade hur vi lyssnar på musik.

2007 lanserade Apple iPhone, en smartphone som också fick stor framgång. iPhone revolutionerade mobiltelefonindustrin och innebar början på en ny era av smartphone-användning. Sedan dess har Apple fortsatt att släppa nya versioner av iPhone med förbättrade funktioner och teknologi.

Apple har också släppt en rad andra produkter, inklusive Apple Watch (en smart klocka) och Apple TV (en digital mediaspelare). Företaget har också ett mycket populärt tjänsteutbud, vilket inkluderar Apple Music, iCloud och App Store.

Apple är också känt för sin starka marknadsföring och sin eleganta design, vilket har bidragit till deras framgång. Företaget har också en stark lojal kundbas och är ett av de högst värderade varumärkena i världen.

Kritik mot Apple

Trots att företaget har haft en imponerande historia har det också stått inför sin beskärda del av utmaningar. De har varit inblandade i olika rättsliga tvister, till exempel en som handlade om att de använde upphovsrättsskyddat material utan tillstånd i iTunes Store.

De har också kritiserats för sin hantering av anställdas arbetsvillkor och miljöpåverkan i sina tillverkningsprocesser. Företaget har också varit inblandat i olika skatterättsliga tvister, inklusive en som handlade om att de påstods ha undvikit att betala tillräckligt mycket skatt i Europa. Trots dessa utmaningar har Apple fortsatt att vara en ledande aktör inom teknikindustrin och har ett minst sagt positivt rykte.