De bästa strategispelen

Få saker är lika tillfredsställande som att utmanövrera sina motståndare i ett strategispel. Oavsett om det handlar om RTS-spel, det vill säga realtidsstrategispel, eller ett turordningsbaserade strategispel där du väntar på din tur att agera. Nedan följer ett par tips på riktigt bra strategispel.

Starcraft II

Blizzard, utvecklarna bakom World of Warcraft, har även utvecklat en antal klassiska strategispel. Bland annat står de bakom Starcraft, ett spel som kom ut 1998 och som spelades på professionella turneringar i över tio år. Det ansågs vara ett perfekt balanserat spel där strategi och förmågan att tänka snabbt var avgörande för att kunna vinna, speciellt mot andra duktiga spelare. När Blizzard gick ut med att de skulle släppa en uppföljare så var förväntningarna enorma.

Trots den enorma pressen så lyckades Starcraft II med konststycket att faktiskt bli bättre än den hyllade föregångaren. Både spelare och kritiker hyllade spelet och den tog snabbt över rollen som officiellt spel för de professionella tävlingarna.

Vad är Starcraft II för spel då?

Precis som ettan så är Starcraft II ett RTS-spel, det vill säga att du spelar i realtid. Handlingen kretsar kring tre raser: Terran, Zerg och Protoss. Varje ras har både för- och nackdelar och kan liknas vid en variant av sten, sax och påse. Spelet har en djup och intressant singleplayer-kampanj som lär dig hur spelet fungerar på ett bra sätt. När du väl känner dig tillräckligt duktig kan du testa dina färdigheter mot andra spelare online.

Civilisation V

Till skillnad från den snabba och actionbetonade upplevelsen du hittar hos vanliga RTS-spel så är turordningsbaserade strategispel en helt annan femma. Här har du ofta lång tid på dig att tänka ut ditt nästa drag och i denna genren så är Civilisations-serien konung. Spelet Civilisation V går ut på att välja en civilisation, som till exempel vikingarna, och uppfylla kraven för att vinna. Det finns flera sätt att vinna på som till exempel att besegrar alla andra civilisationer eller att vara först ut med att erövra rymden. Civilisation V är ett spel som får timmar att försvinna väldigt fort.