FPS-spel för alla

I dag finns det mängder av FPS-spel att välja mellan som exempelvis Battlefield, Call of Duty och Counter-strike, som idag är de mest populära FPS-spelen och har varIt det under en lång tid. Vad är skillnaderna dessa spel och vilket spel ska du välja av dessa? Det är både lätt och svårt att förklara.

attlefield- och Call of Duty-serien är relativt lika MED fantastiska single-player kampanjer som utspelar sig i realistiska världar. Du spelar som en soldat och får utföra olika typer av uppdrag i många olika miljöer. Det dyker ofta upp spektakulära scener som du måste ta dig igenom, antingen genom Quicktime-event eller skriptat med grafikmotorn. Bägge spelet ligger alltid på topp när det gäller grafisk utveckling, det är med andra ord vansinnigt snygga. Det som däremot skiljer de två spel åt är multiplayer-delen, det vill säga onlinespelandet. Battlefield är kända för att ha stora banor och långa matcher. Strategiskt tänkande och utnyttjandet av fordon är ett måste för att lyckas besegra motståndarna. Call of Duty har fokuserat sin multiplayer-del på snabba, hetsiga och framförallt underhållande strider. Banorna är oftast små, åtminstone jämfört med Battlefield, och du har alltid nära till action.

Hur kommer Counter-strike in i bilden då?

Counter-strike, eller CS som det också kallas, är ett klassiskt onlinespel och satte på många sätt ribban för hur en välutvecklad och rolig multiplayer ska se ut. Counter-strike är en av föregångarna när den under 1990-talet och början av 2000-talet var ett av de mest populär FPS-spelen. CS är också en av spelen som e-sporten har växt fram ifrån och ett av de viktigaste spelen under sin era. Idag har CS mer konkurrens än vad den hade för tio år sedan och därmed är spelet inte lika stort som många andra FPS-spel, som exempelvis de två ovannämnda som erbjuder ett mer varierat onlinespel med otroligt snygga miljöer.

CS är ett simpelt spel där betoningen ligger lika mycket på lagspel som på den egna förmågan och du hittar ingen hisnande story eller fantastisk grafik här. Det handlar snarare om ren och skär spelglädje och snabba adrenalinkickar. Det är enkelheten som gjort att Counter-strike än idag spelas på stora turneringar med professionella spelare, även om den scenen har hållits tillbaka något i den hårda konkurrensen.

Battlefield, Call of Duty och Counter-strike är tre spel som skiljer sig från mängden men det finns naturligtvis ännu mer riktigt bra och populära FPS-spel som Halo, Left 4 Dead, Doom, Quake, Team-fortress, Half-life, Bioshock, Deus Ex, Portal, Far Cry, Crisis och många andra spel som är värda att nämna i sammanhanget.

Det går inte att säga vilket spel som är bäst. Alla tycker olika och i slutändan är det upp till dig själv att avgöra vilken typ av spel du väljer att spela, om det är singleplayer eller multiplayer du är efter. Om det är en utvecklad story som är viktigt eller om du bara vill ha ett spel fullmatat med action.